Így enyhítse sajgó izmai fájdalmát könnyen és gyorsan!

Izomláz ellen

izomfajdalom

Külön névvel illetjük azt az általános jellegű, enyhe izomsajgást, amely akkor jelentkezik, ha túlerőltettük magunkat: ez az izomláz. Igaz a népi mondás, miszerint “kutyaharapást szőrivel”, mert túl feszített sportolás vagy munka után az a legjobb, ha másnap sem lazítunk. A folyamatos aktivitás kihajtja az izomszövetből a megerőltetés során keletkező tejsavat, mely a sajgást okozza, s az izomrostok feszültsége is hamarabb oldódik. A továbbiakban már alig vagy egyáltalán nem tapasztalunk izomlázat.

Jegelés rándulásra, izomhúzódásra

Tartsunk a fagyasztóban priznicnek, hűtőborogatásnak való jégakkukat, egy-két zacskó mirelit zöldséget, például borsót, morzsolt kukoricát, vagy kis papírpoharakat vízzel félig megtöltve.

48 órán belüli sérülés esetén dörzsöljük be jéggel a sajgó izom fölött a bőrt, vagy rakjunk rá jégpakolást zacskós mirelit zöldség vagy tiszta konyharuhába bugyolált jégakku formájában – ezek mind hatékonyan enyhítik a duzzadást, a gyulladást és a fájdalmat.

Hagyjuk fönn 10 percig, majd 10 percre vegyük le, aztán ismét rakjuk vissza, azért így, hogy a jég ne károsítsa a vékony bőrréteget. Nem ajánlott a jegelés keringési zavarok, cukorbaj, Raynaud-szindróma esetén, továbbá ha valakinek fokozottan érzékeny a bőre a hidegre.

Pihentetés, dúcolás, felkötés

Izomláz vagy enyhe izomfájás esetén nem a pihentetés, hanem az izmok további kíméletes igénybevétele a célravezető gyógymód. Azonban komolyabb izomfájdalom esetén ne mozgassuk vagy terheljük a meghúzódott, megrándult izmot. Ilyenkor a sérülést követő 1-2 nap során nem szabad az érintett lábra állni vagy a kart használni.
A comb vagy a lábszár izomsérülése esetén fekvéskor a fájó testrészt polcoljuk alá párnákkal vagy összehajtogatott takarókkal, hogy a felgyülemlett folyadék könnyebben elfolyhasson, és a duzzanat lelohadjon. Ugyanígy a sérült kart sem szabad lógatni, inkább kössük a nyakunkba, fekvéskor pedig tegyük párnára.

Meleg rizspakolás

A meleg jótékonyan oldja a sérült izmok kötöttségét, és enyhíti a sajgást. A gyógyulás 3-4. napján töltsünk meg egy régi, de nem lyukas térdzoknit vagy pamutharisnyát háromnegyedéig nyers rizzsel, kössük el a végét, majd a mikróban melegítsük 2 percig. Helyezzük a fájó testrészre, vagy gyengéden masszírozzuk vele a gyógyuló, de még kötött izmot. E házilagos meleg pakolás izomgörcsre is nagyszerű, s külön előnye, hogy újra felhasználható. Mehet bele fahéjrúd és szegfűszeg vagy szárított levendula is, hogy kellemes, fűszeres illata legyen.

Hőtapasz otthon és a kocsiban

Az egyszer használatos hőtapaszok, melyeket közvetlenül a sérült testrészre kell ragasztani, gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Érdemes több tucatot venni, és nemcsak otthon, hanem a kocsi kesztyűtartójában is raktározni belőlük. Többféle formában és méretben kaphatók, tökéletesen illeszkednek azokra a testfelületekre, ahol az izomsérülések nyomán heves fájdalom szokott fellépni. A tapasz felbontása után a benne lévő vegyi anyagok a levegővel érintkezve hőt generálnak. A tapasz 10 órán át fent maradhat.

Lazító fürdő

Eresszünk a kádba meleg vizet, tegyünk hozzá 15 csepp relaxáló hatású, illatos levendulaolajat vagy izomlazító gyömbérolajat és egy-két kanálnyi holttengeri sót vagy keserűsót – izomgörcsök ellen kiváló -, és merüljünk bele.

Izommasszázs

Íme, egy kiváló gyógymód izomsérülésre: dörzsölő mozdulatokkal masszírozzuk az érintett izmot teljes hosszában, a szív felé haladva. A kutatások szerint ez a technika izomláz vagy sérülés után alkalmazva enyhíti a fájdalmat, a sajgást, gyorsítja a regenerálódást, sőt a gyulladást is csillapíthatja.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]