A hátfájás és az izombántalmak kapcsolata 6 pontban

Modern kutatások sora igazolja, hogy az izmok rugalmasságának, vérkeringésének, oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásának javítását nem a pihentetés, hanem a kíméletes mozgatás – kivéve, ha a fájdalmat túlerőltetés okozta – segíti elő. Próbálja ki Ön is!

1.) Háterősítő torna otthon

A normál napirendbe néhány hét után iktassunk be könnyed hasizom erősítő gyakorlatokat. Ezek kiválóan edzik a gerincoszlopot megtámasztó, a tartást javító, és így a hátfájás elkerülésében kulcsszerepet játszó izomcsoportokat.

Bármily meglepő is, a hasizom erősítése a hátizom erősítés része

Bármily meglepő is, a hasizom erősítése a hátizom erősítés része

2.) A jóga haszna

A hátban és a deréktájon az évek során gyakran szinte észrevétlenül felhalmozódik az izomfeszültség. Egyes adatok szerint a tartós lelki stresszt elsőként a hátizmok fájdalma jelzi. A krónikus stressz felhalmozódása esetén elkerülhetetlenül fontos a rendszeres feszültségoldás, amelynek egyik legjobb módja a jóga.

A relaxálás más technikái is segíthetnek, például a kímélő, lassú izomlazítás. A legfontosabb persze a megelőzés: ne hagyjuk, hogy egészségünket negatív érzelmek – düh, frusztráció stb. – befolyásolják.

3.) “Lassan jársz, tovább élsz”

Bármilyen mozgás, így a járkálás, séta is javítja a hátizmok oxigén- és tápanyagellátását, és elősegíti a csigolyák közötti porckorongok a gerincoszlopot az erőbehatások csillapításával védő “lökésgátló” kocsonyás állomány egyenletes eloszlását.
Üléskor a kocsonyás anyag a porckorongok egyik felébe nyomódik, tehát a csigolyák közötti rugalmas csillapítás nem egyenletes. Az olyan tevékenységeket, amelyekhez nem muszáj leülni, (például a hosszadalmas telefonálás) lehetőleg járkálva végezzük.

4.) Hátkímélő ülés 1.

Felejtsünk el mindent, amit az egyenes ülés jótékony oldaláról hallottunk vagy olvastunk. A skóciai Aberdeen egyik klinikájának kutatói megállapították, hogy kifejezetten rosszat tesz a hátnak, ha valaki úgy ül, mintha karót nyelt volna, hiszen így terhelés nehezedik a hátra.

A kutatók a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) módszerével 22 vizsgálati alany gerincoszlopát háromféle ülési pozícióban tapogatták le: előregörnyedt ülésnél, egyenes ülésnél – a felsőtest derékszöget zár be a combbal – és hátrahajló ülésnél – a hát 135 fokban hátradől. Az MRI-felvételek elemzése során kiderült, hogy a porckorongok elmozdulása, ami mérhetően jelzi a gerincoszlopra háruló terhelést – az egyenes háttal ülőknél volt a legerősebb, míg a legkisebb mértékű a hátradőlő ülés során, ha közben a talp a padlón volt. Tehát ez utóbbi veszi a legkevésbé igénybe a porckorongokat, sőt a kapcsolódó izmokat és inakat is, így a hát számára mindenképpen ez a legkedvezőbb.

5.) Óvatos emelés

A nehéz tárgyakat ne előregörnyedve, a hát hajlításával emeljünk föl, hanem a térdet behajlítva fogjuk meg, majd egyenes háttal álljunk föl. Túl nehéz tárgy – bútor stb. – mozgatásánál ne hősködjünk, hívjunk segítséget, vagy használjunk segédeszközt (szőnyeg, gurtni, talicska).

6.) A kemény matrac mítosza

Egy spanyolországi vizsgálat szerint a 3 hónapon át félkemény matracon alvóknak jelentősen enyhült a krónikus reggeli hátfájásuk, míg a kemény derékaljon nyugodók esetében nem tapasztaltak javulást. A félkemény matrac, amely kissé besüpped a testsúly alatt, a merev izmok és ízületek számára jobb alátámasztást és csillapítást biztosított, mint a tökéletesen kemény – különösen derékfájósok esetén.

 

 

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]